Smakołyki z świętokrzyskiego

Smakołyki z świętokrzyskiego

Ziemia kielecka jest atrakcyjna dla turystów między innymi z powodu walorów smakowych serwowanych tam potraw. Nieodłączny elementem każdej kultury stanowi kuchnia, w której używane są produkty charakterystyczne dla danego regionu. Ze względu na fakt, że województwo świętokrzyskie znajduje się w centrum kraju i mało jest w jego kulturze naleciałości zagranicznych, kuchnia ma więc typowo polski charakter. Od wieków są w niej preferowane dania i produkty ziemniaczane, mączne oraz kasze. W szerokim zakresie wykorzystuje się warzywa, owoce oraz nabiał. Produkty mięsne rzadziej spożywane są na tym terenie. Wśród specjałów województwa świętokrzyskiego należy wymienić zupy: pokrzywiankę, zalewajkę, specyficzny barszcz wigilijny. Co do dań głównych wyróżnienia wymaga kugiel – rodzaj ciasta ze startych ziemniaków i mięsa zapiekanych w piekarniku, bomby – rodzaj pierogów ziemniaczanych wypełnionych farszem, byki – faszerowane placki. W okolicach Szydłowa można zjeść obiad na bazie kaszy jęczmiennej lub jaglanej oraz śliwek. Regionalnych specjałów warto spróbować podczas licznych wydarzeń kulinarnych w województwie, jak na przykład Dzień Świętokrzyskiej Truskawki lub Święto Chleba w Tokarni organizowane w czerwcu, a także Święto Śliwki oraz odbywające się w październiku święto Dary Jesieni. Koniecznie zwiedzając ten region należy spróbować tradycyjnej ludowej kieleckiej kuchni, jedynej w swoim rodzaju i naprawdę wartej posmakowania.